Temporomandibular eklem, yani çene eklemi, alt çene kemiği üzerinde bulunur. Sağda ve solda olmak üzere iki adettir. Vücudumuzdaki diğer eklemlerden farklıdır ve daha komplike bir yapı teşkil eder. Her iki eklem başı da alt çeneye bağlı olduğu için, bir tanesindeki problem diğerini de etkiler.
Eklem başları, temporal kemiğin glenoid fossa adı verilen çukuruna yerleşir. Temporal kemik ile eklem başı (kondil) arasında ise fibrokartilaj dokudan oluşan artiküler disk bulunur. Sağlıklı bir eklemde artiküler disk, glenoid fossa ile eklem başı (kondil) arasında yer alır.
Diş sıkma, diş gıcırdatma eklem yapılarına zarar verir.
Temporomandibular eklem bünyesindeki yapılar, kollajen bağ dokusundan oluşan eklem ligamentleri tarafından korunur. Bu ligamentler, gelebilecek aralıklı kuvvetlere dayanıklı olarak yapılanmışlardır ve eklemin hareketlerini kısıtlarlar. Ancak, sürekli ve anormal kuvvetler karşısında zarar görebilirler ve zarar gören ligamentin tekrar eski haline dönme olasılığı oldukça düşüktür.
Özellikle; diş sıkma, gıcırdatma ve dişlerin karşılıklı kapanışları sırasında oluşan erken temaslar, eklem yapılarına zarar veren kuvvetler oluştururlar. Bu gibi durumlar mevcut ise, eklem yapıları zarar görmeden önce önlem alınmalıdır. Çünkü, eklem rahatsızlıklarının tedavisinde, eklem dokularının tamamen sağlıklı hale dönmeleri mümkün olmamaktadır. Bununla birlikte, tedavi sırasında hastaların belirti ve bulgularında azalma meydana gelmekte ve problemin artması engellenmektedir.
Stabilizasyon splinti
TME rahatsızlıkları tedavisinde en çok kullanılan yöntem oklüzal splint tedavisidir. Splint tedavisi TME inflamasyonu, eklem içi düzensizlik, cerrahi sonrası tedavi, hipertonik yüz kasları, diş sıkma ve gıcırdatma durumlarında uygulanır. Ortodonti uzmanı tarafından kişinin doğru eklem pozisyonuna uygun olarak yapılan bazı durumlarda sadece geceleri bazı durumlarda gece gündüz takılması istenilen, şeffaf, takıp çıkartılabilen apareylerdir. Eklem splinti, diş sıkma- gıcırdatma, eklemden ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı, çene kaslarında büyüme ve ağrı şikayetleri olan hastalarda ortodontik tedavi öncesi mutlaka uygulanmalıdır. Böylece eklem rahatsızlığının semptomları ortadan kaldırılmış olup doğru dişsel kapanış elde edilir ve en doğru ortodontik tedavi planlaması uygulanabilir.