Henüz süt dişleri ağızdayken, bazı dişsel ve iskeletsel problemlere müdahale edilmelidir. Diş yaşı ile kişinin kronolojik yaşı birbirini tutmayabilir. Yani, her çocuğun diş sürme zamanlaması değişkenlik gösterebilir. Ancak, bu sürme zamanlamasının da düzenli şekilde kontrol edilmesi gereklidir.
Süt dişlerinin düşmeye başlayıp yerine sürekli dişler gelmeye başladığında ortodonti muayenesi bu noktada çok yararlı olacaktır. Bu sebeplerden dolayı, her çocuk 7 yaşından itibaren ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Türk Ortodonti Derneği de bu konuyu önemle vurgulamaktadır. Zamanında düşmeyen süt dişleri veya zamanından çok daha erken düşen süt dişleri ileride çocuğun ortodontik problem yaşamasına sebep olacaktır.
Küçük yaşlarda çok ufak dokunuşlarla çocukların büyümesini kontrol etmek, doğru büyüme yönüne doğru yöneltmek ve sağlıklı bir ağız- diş- çene- eklem ve postüre sahip olmalarını sağlamak açısından önemlidir.
Üst çene genişletilmesi (RME)
Yüz maskesi (Face Mask)
Üst çenenin gelişim geriliğini tespit edilen çocuk hastalarda, üst çenenin öne doğru büyümesini tetiklemek ve alt çene gelişimi sınırlamak için kullanılmaktadır. Büyüme gelişimi yönlendiren bir tedavi olduğu için fonksiyonel ortodontik tedaviler sınıfındadır. Bu uygulamanın yapılmasında yaş en önemli kriterdir. Üst çenenin büyümesinin gerçekleştiği 8-10 yaş aralığı başarılı sonuç elde edilmesi açısından oldukça önemlidir. Yüz maskesinin iki parçası vardır, biri ağız içinde sabit yapıştırılan üst çene genişletmek için kullanılan hyrax apareyi, diğeri de ağız dışı olan yüz maskesidir. Yüz maskesinin etkili olabilmesi için genel olarak günde en az 16 saat ve 6-8 ay süresince takılması gerekmektedir. Yüz maskesi tedavisi tamamlanan hastalar ortodonti uzmanı kontrolü altında yılda bir büyüme-gelişim açısından takip edilmelidir.
Enselik (Headgear)
Üst çenesi öne veya aşağı yönde büyüyen hastalarda üst çene gelişimini sınırlandırmak için kullanılan ağız dışı apareydir. Enseden, kafadan veya her ikisinden destek alınarak üst çeneye ihtiyaç yönünde kuvvet uygulayarak üst çene gelişim fazlalığına bağlı iskeletel ve dişsel 2. sınıf kapanış bozukluğuna sahip çocuk hastalarda (dişlek) kullanılır. Headgear apareyinde zamanlama çok önemlidir. Üst çene gelişimi erken başlanıp erken bittiğinden dolayı iskeletsel bir etki bekleniyorsa 8-11 yaş aralığında uygulanmalıdır. Bazı durumlarda hekim tarafından ortodontik tedaviye destek amaçlı geç yaşlarda kullanılabilir. Hasta tarafından takıp çıkarılan headgear apareyinin etkili olabilmesi için günde 14-16 saat takılması gerekmektedir. Hastaların ihtiyacına bağlı olarak 6-12 ay kullandırılır.