Ortognatik cerrahi, çenelerin iskeletsel yapı-şekil bozukluklarını, çenelerin yüz ile ilişkisini ve çenelerin birbiriyle ilişkisini düzeltmeyi amaçlayan tam teşekküllü ameliyathanelerde genel anestezi altında cerrahlar tarafından gerçekleştirilen çene ameliyatlarıdır.
Ortodontik problemler genel olarak dişsel ve iskeletsel olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Çapraşıklık, dişlerin arasında boşlukların olması, kapanış bozuklukları gibi dişsel problemler ortodontik tedavi ile çözülebilmektedir. Fakat alt çenenin önde olması, çene asimetrisi, üst çenenin sarkıklığına bağlı dişeti gülümsemesi gibi iskeletsel problemler sadece ortodontik tedavi ile düzeltilemez. Bu tür problemler ortodontik tedavi ve ortognatik cerrahi (çene operasyonu) ile tedavi edilmektedir.
ORTOGNATİK CERRAHİYİ KİM YAPAR?
Ortognatik cerrahi bir ekip işidir. Bu tedavi bir ortodonti uzmanı ve bu konuda uzman bir cerrah ile beraber yapılır. Ortodonti uzmanı tüm ortodontik tedavi sürecini yürütürken, cerrah ise hasta ameliyata hazır olduğu zaman genel anestezi altında çeneleri doğru konumuna getirmektedir.
Çene ameliyatı yapılacak ise ortodontik tedavi gerekli midir ?
Evet, gereklidir. İskeletsel problemlere bağlı olarak dişlerde birtakım bozukluklar meydana gelmektedir. Dişlerin çenelere göre doğru yerlerine getirilmesi amacıyla çekimli veya çekimsiz ortodontik tedaviler yapılması gerekmektedir. Ortognatik cerrahiye hazırlık amacıyla yapılan bu tedavilere ‘dekompansasyon tedavileri’ denmektedir.
İskeletsel probleme sahip hastalar ameliyat olmaz ise ne olur?
Mevcut iskeletsel problemlere bağlı olarak dişlerde oluşan bozukluklar, dişeti hastalıklarına, kemik erimesine, diş çürüklerine, dişlerde aşınmalara, diş kayıplarına neden olabilir. Kapanış probleminden kaynaklı yıllar içerisinde gelişen çene açmada kısıtlılık, eklem ağrısı veya eklemlerden ses gelmesi gibi temporamandibular eklem rahatsızlıkları oluşabilir.
Çene ameliyatı kaç saat sürer?
Ortodonti uzmanının tedavi planlamasına bağlı olarak tek çene (sadece üst veya sadece alt çene) veya çift çene operasyonları 1,5 saat ila 4 saat arasında sürmektedir.
Her iskeletsel problemde çene ameliyatı yapılması gerekir mi?
Bazı durumlarda iskeletsel problem hafif düzeyde ise ve kişi bu durumdan rahatsızlık duymuyorsa sadece ortodontik tedavi ile kamuflaj tedavisi yapılabilir. Kamuflaj tedavisi, alta yatan iskeletsel problemi bertaraf edip dişlerin fizyolojik sınırlar içerisinde hareket ettirilmesiyle gerçekleştirilen ortodontik tedavilerdir. Kamuflaj tedavileri, uzun dönemde dişler ve eklemin sağlığını tehdit etmeyecek şekilde doğru endikasyon ile yapılması gerekmektedir.